blog image

European consulting group, 04-04-2020

Час на читання: 3 хв 9 сек

Приціл на результат: що допоможе бізнесу вижити в епоху тотальних змін

Приціл на результат: що допоможе бізнесу вижити в епоху тотальних змін, blog-aiming-for-results - European Consulting Group

Приціл на результат: що допоможе бізнесу вижити в епоху тотальних змін

За останній час ландшафт світових і локальних ринків змінився до невпізнання. Однак частіше можна почути про революційні зміни в промисловості, фінансах або охороні здоров'я, ніж в управлінському консалтингу, що працює на ті ж галузі.

Чому ця сфера відстає від потреб клієнтів? Чого потребує бізнес і як повинен перетворитися консалтинг?

Успішний бізнес і не помітив, як опинився в управлінському тупику. Для управління холдинговими структурами наймаються грандіозні команди менеджерів, які при заявленому високому рівні кваліфікації і стратегічних знань, далеко не завжди показують справжню ефективність. Фахівці цього рівня блискуче працюють в рамках звітності, але з працею спускаються на землю і роблять, як то кажуть, роботу руками. Ситуацію посилює зростаюча нестача кваліфікованих управлінських кадрів. У цих умовах бізнесу не залишається нічого іншого, як постійно звертатися за допомогою до консультантів.

Але на ринку консалтингових послуг намітився свій концептуальний криза. Багато гравців залишаються на плаву тільки завдяки престижності, хорошому брендингу та сформованим відносинам з клієнтами. Бізнес-консалтинг сьогодні негнучкий, повільно адаптується до реалій ринку в епоху digital і в цілому не вирішує глобальних запитів бізнесу. Внаслідок високих темпів розвитку ринків рекомендації бізнес-консультантів часто застарівають відразу ж, як тільки було дано. Стратегії та аналітика, яку вони видають, погано реалізуються на практиці або взагалі прибираються в довгий ящик. В результаті знижується довіра до консалтингової галузі. Компанії все частіше вважають за краще звертатися до незалежних експертів з вузькою галузевою спеціалізацією - за оцінкою Integrity Research, світові витрати на оплату їх послуг впритул наблизилися до $ 1 млрд.

Бізнесу потрібні не порадники, а практики з великим досвідом, які допоможуть трансформувати існуючі моделі в більш ефективні зсередини.

Виставлення рахунків за консалтинг на основі погодинної або добової вартості послуг сьогодні себе зживає. В першу чергу необхідно оцінювати реальну цінність консультації для бізнесу.

У 2019 Resources Global Professionals провела дослідження серед 450 компаній з метою з'ясувати, чого вони чекають від консалтингового партнера і в якому ракурсі бачать взаємодія з ним. Аналітики дійшли висновку, що колишня двостороння модель консалтингу, в якій були тільки консультант і замовник, більше не працює. Необхідно участь незалежних і досвідчених галузевих експертів, які візьмуть на себе виконання проекту з гарантіями конкретного результату.

Саме приватні консультанти складають сьогодні нову конкурентну область консалтингового ринку. Але працювати з ними бізнесу не завжди зручно - доводиться наймати велику кількість дрібних фахівців, не отримуючи загальної картини і комплексного вирішення. Наприклад, будь-яка гучна судова справа має наслідки в комунікації та медіа. Коли цією проблемою займаються два підрядника, відбувається хаос. Клієнтам же, як правило, не хочеться розривати проблему на складові.

Що робити малим компаніям з вузькою спеціалізацією в умовах мінливого ринку? Об'єднуватися з подібними компаніями іншого профілю і формувати великі, різноманітні по експертизі консалтингові фірми.

Таким шляхом вже пішли великі консалтери, які усвідомили необхідність трансформації свого бізнесу, - вони набували середні фірми з міцної експертизою. Наприклад, Capgemini недавно об'єднала консалтинговий і IT-бізнеси, а Accenture купила рекламну агенцію Karmarama.

В результаті розвитку ринку пріоритет буде за консалтинговими компаніями повного циклу, що об'єднують фахівців високого класу. При цьому ефективність подібних новостворених компаній вийде в рази вище світових консультантів-монополістів. І пояснення цьому є - консультант буде оцінювати не чужі ризики стороннього бізнесу, а свої власні. У венчурної індустрії люблять говорити, що ідея нічого не варта, якщо у неї немає хоч якогось пілотного проекту.

Аналогічна рекомендація переходить в консалтинг - стратегія без відповідальності за результат так і залишиться лише красиво оформленої презентацією.

Саме тому консалтингу потрібно рухатися в сторону фінансових гарантій. Реальна відповідальність починається з участі в прибутку як результаті змін і може втілюватися у входженні в клієнтський бізнес на правах міноритарія - хоча б у формі опціону. Завдання консалтингу - допомагати бізнесу зберегти і заробити гроші. І все це потрібно прораховувати. Будь-яке судове справу, будь-який фінансовий аудит та комунікаційна стратегія - це зміни в бізнесі, причому грошові зміни. За кожен такий крок і його результат все залучені сторони повинні нести фінансову відповідальність. Інакше консалтинг так і буде дорогий і не завжди корисної аналітикою.

Читайте також
Наша компанія - активний учасник бізнес-спільноти Польщі, dsc04026 - European Consulting Group

Наша компанія - активний учасник бізнес-спільноти Польщі

На великій зустрічі були присутні 70 учасників - активних бізнесменів з Польщі та Німеччини.

Нідерланди офіційно повідомлені про розірвання податкової угоди з Росією., iz8lqff4cy - European Consulting Group

Нідерланди офіційно повідомлені про розірвання податкової угоди з Росією.

Міністерство фінансів Нідерландів опублікувало лист до Парламенту про припинення податкової угоди з Росією від 1996 року.